Tag: Hacamat

Blog

Hacamat Nedir ?

Hacamat (Arapça: حجامة, Hijamah, hajamat), deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır. Argoda hafif yaralama olarak kullanılmaktadır.

İslam’da, Hz. Muhammed’in bir sünnetidir. Geçmiş dönemlerde tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanılmış olan hacamat, deneysel çalışmaların yetersiz olması ve tıbbi sakıncaları yüzünden modern tıp tarafından kullanılmamaktadır. Kan vermenin de hacamat ile aynı etkide olduğu söylenebilir. Hacamatta kılcal damarlar ve lenf sıvısı çıkmaktaakupunktur noktaları uyarılmaktadır. Kan verme işleminde ise sadece venöz kan verilmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v)’in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir. Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade, kan fazlalığının, vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan bir tedavi usûlüdür. Hacamat’la alınan kan temiz kan değil, kirli, koyu, pıhtılaşmış, derinin altındaki uyuşuk kandır.

Bu kan, damardan değil deriden alınır. Hacamat’la pıhtılaşmış koyu kan alınınca, vücuttaki kanın akışkanlık özelliği artar ve dolaşımı kolaylaşır. Deri hafifçe bir neşter ile çizilir ve üzerine ağzı geniş bir cam kavanoz kapatılarak emici gücün etkisi oluşturulur ve kirli kan vücuttan çıkarılır. Bu yöntem, vücudun değişik yerlerine uygulanmakta ve hasta organa yakın yerler özellikle tercih edilmektedir.

Nasıl Yapılır?

Hacamat derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır.

Hacamat vakum usulu ile vücudun çeşitli yerlerinden kan almaktır. Damardan değil. Hacamatla vücuttta fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklar, allerji gibi bir çok hastalığa sebep olmaktadır.  Hacamatla; işte bu fazla kan ve deri altındaki kirli kanlar dışarı çıkartılır. Deri altındaki kılcal damarlardan kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden dolayı yıllarca bı kanlarda temizlenmeme oranı artar.  Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, v.s) baş gösteriri. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşması sağlanmış olur.

Hacamat Hangi Hallerde Yapılmaz ?

  • Çok ihtiyar ve zayıf kişilerde
  • Kalp Yetmezliği olanlarda
  • Bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişilerde
  • Hamilelerde
  • Aşırı kansız kişilerde
  • AİDS HİV virüsü taşıyan kişilerde
  • Tansiyonu çok düşük olan kişilerde
  • Küçük çocuklarda
  • Çok hassas ve korkan kişilerde kanlı hacamat yapılmamaması tavsiye olunur, duruma göre kansız hacamat tatbik olunur.
17Eyl
Hizmetlerimiz

Hacamat Kursu

Günümüz teknolojik imkanlarının tümünden faydalanıldığı, çağdaş bir altyapı ile kendi branşında gelişimini sürdürebilen, personel dokusunun tam anlamıyla iyileştirildiği daha geniş...

03Eyl
Hizmetlerimiz

Hacamat

Firmamız Bünyesinde Hacamat Tedavisi ve Hacamat Eğitimi verilmektedir. Firmamız Antalya’da bulunmaktadır. Antalya Hacamat Tedavisi almak için bize ulaşabilirsiniz. Uzman Haccam Hakan TUTUM :...